artinfo nw

Jakten på den perfekta pdf-filen - del 2 ...

K-tryck AB • Söderarmsvägen 44 • 121 54 Johanneshov • www.k-tryck.se • Tel. 08-659 29 00 • Fax 08-659 68 50

Den perfekta pdf-filen 2 ...

Dekorfärg eller processfärg...

Färgsystem!
2. Dekorfärg eller processfärg - Men alltid CMYK! Du måste veta om man ska trycka med en eller två dekorfärger. Eller är det fler än tre färger och kanske processfärg (4-färg) som gäller? Vi har t.ex tryckt kartor med 7-8 dekorfärger, så ta inte för givet att "tryckeriet borde förstå" - är inte alls ovanligt att trycka 5-färg - dvs 4-färg + logotype eller liknande i dekorfärg! Vår CTP kan konvertera C-Pms till CMYK och till med en annan PMS-färg.
(Förklaring till att välja t.ex 5-6 dekorfärger är att de är klarare och exaktare än simulerat (4-färg).
Vill man t.ex ha partiell lack gör man detta i en pms-färg (och ser till att den ligger OVERPRINT!

Vid digitaltryck är det sv/vit eller 4-färg som gäller!

Hoppa hela kursen - och till sista sidan om inställningar för utfall: goknapp.

 

Färgboxen är bästa kontrollen!


Färdigställ originalet i ett layoutprogram som t.ex Adobe Indesign, Quark Xpress eller gamla Pagemaker. Även om du jobbar med program som Illustrator så finns - Färgboxen eller färgrutor!

Layoutprogram
Ett layoutprogram är en förutsättning för riktiga tryckoriginal. Vi använder i huvudsak Adobe Indesign CS.

Vi har monterat en eps i vårt dokument - en cementsäck med bruna ränder. (Exemplet är från gamla (och härliga) Pagemaker 7.0.2). I vår färglåda dyker plötsligt upp en pms-färg (brun 470) som inte är cmykad.
Något är med andra ord fel - om det ska tryckas 4-färg! Alla sådana här tokigheter upptäcks enkelt om man säger till datorn:
"Ta bort oanvända färger". Alla färger som då är kvar måste sen konverteras/kontrolleras.

fgbbox

Översta färgen (grön) = dubbla fel - RGB-symbol och dekorfärgssymbol - den här färgen "går inte" att trycka! Bild 1.

När säcken (Freehand eps) monteras "hoppar" den bruna Pantone 470 upp i färgväljaren 4:e färgen får "PS"-märke (eps-färg).

fgbbox

Ovan: Till vänster syns Verktygslådan, till höger Färglådan och nederst Kontrollboxen. (gamla Pagemaker). Bild 2.

 fargrut

Två olika "131:or" - detta resulterar i två olika färger! - Sannolikt ett fel ... Bild 3.

Ett tips är att alltid välja "C-färger"! Blir mycket klarare i digitaltryck - C står coated (M för Matte) - CTP:n konverterar M-färger till C-färger.

   
 
 
 
 

skikt

Processfärg ska vara CMYK!
Dekorfärg eller processfärg - Dekorfärg (6:e färgen nedan - 202C i bild 4) symboliseras med en ring i rutan. Vi ska kanske trycka Svart och "vinröd 202C" - det blir dekorfärgen och därmed 2+0 ...

Process innebär att alla färger skapas med våra fyra grundfärger i en rasterblandning. CMYK - C är Cyan (den blå, färg 9 nedan), M är Magenta (rosa/röd 10:e), Y står för Yellow (Gul 11:a) och K - Key - (Nyckelfärg/Svart). I nästan alla designprogram finns dessutom "Inget", "Papper" (vitt) och "Passmärke". Den sistnämnda kommer med på ALLA filmer/färger, vilket gör att det är färgen för t.ex skär- och passmärken.

Konvertera färger till Processfärg. Den blåmarkerade färgen (072 CVC) har konverteras till processfärg (eller som man då vanligtvis säger 4-färg). Ringen har försvunnit och vi har fått en fylld ruta. Jämför med färgen under - 032 CVC - som fortfarande är dekorfärg!

När du sen exporterar din fil (eps eller pdf), kontrollera att ditt utdata är "Coated Fogra39" - en del program står som default i US-web - vilket inte alls är samma färgprofil vi har i Sverige. Eurostandard är ett annat läge som är vanligt!

PS-symbolen (som syns i bild 1) - finns inte i alla program. 072 och 032 nedan var också importerade eps-bilder ...

fb

Bild 4: Färgboxen i Adobe Indesign

Den som följde med i resonemanget i början ang partiell lack; listar ut 032 CVC som ligger som dekorfärg går att använda, men inte 072 - den är CMYK!
5:e färgen (R=26 G=151 B=27) (brrrr)) är med andra ord en RGB-färg och har överhuvudtaget inget i ett "tryckoriginal" att göra. Att ha en sån här färg och samtidigt fråga efter ICC-profil är ganska komiskt 8-)) ... RGB-färgen borde i stället varit den nästsista (C=75, M=5...) - En färg som vi skapade ...
Nästan alla layoutprogram har en funktion: "Ta bort oanvända färger" - använd den! Då går det mycket snabbare att spåra fel!

zoom

Bild 5: Symbolerna betyder något ...

Här har vi förstorat vår färgbox - den ger oss väldigt mycket information: Nu ser du tydligare: RGB-färg eller CMYK-färg (de högra symbolerna) samt process- och dekorfärgssymbolerna (de vänstra med ringar/fyllda rutor). Den klurige ser i bild 3. Samma 131 är då två olika ... dekorfärger (just det) C = coated (bestruket) och M = Matt (obestruket). I gamla filer heter dessa CVC och CVU (där U står då för Uncoated - obestruket). Man kan faktiskt säga redan här är en s.k. ICC-profil är inbyggd...

Gör du loggor/illustrationer i vektorprogram (typ Freehand/Illustrator osv) är vårt tips att ALLTID göra dessa i C (eller CVC beroende på hur gammalt programmet är). "U-bilder" ser bleka ut när de digitaltrycks! I offset spelar det ingen roll - här "häller vi färg i tryckpressen" - du kan döpa den till "skogsgrönt", men häller vi en rödfärg så blir den ..... röd. Om det sen är blodröd, varmröd, lingonbär i Småland-röd - det är därför vi har PMS-nummer (Pantone Matching System) ....

Hoppa hela kursen - och till sista om inställningar för utfall: goknapp... Eller Mer om Färgboxen: blue.

1cut

Bild 6: Sidan är 225,6 x 312,6 - det är skärmärkena som gör det konstiga måttet! Bilden ändå inte utfallande ...

 

3

Bild 7: Sidan blev 234,8 x 321,8 - "alla skrivmärken" ikladdade ... - De här färgstripparna är värdelösa och sabbar utfallet!

     
chea  
fel
Bild 6b: De två övre visitkorten är rätt gjorda med utfall. Titta på den undre högra: utfallet får inte plats på tryckarket ...   Bild 7b: Ta aldrig med gråskalekil, färgstrippar, utfallsmärken. Det lägger TRYCKERIET till från sin utskjutning ...
     

Tryckbara färger!
Man måste ha i minnet att alla (process)färger skapas av blandning av prickar av våra fyra grundfärger. En del färger blir helt enkelt inte bra som processfärger! I datorn är det väldigt lätt att "hitta färger" - de är så snygga på skärmen. Men alla färger går inte att trycka! Nu tänker vi inte bara i färgspektrum, utan t.ex de ska inte vara magenta i en grön färg.


Bilden till höger (se inringat mörkblå fält): Färgen mätt i Photoshop - 100 C och 83 M = Yes klockrent och blir mörkblått. 22 Y - va?! gult i blått blir ju...grönt! 2 K - 2% är inte tryckbart. Ett exempel på att den här färgen aldrig kan se likadan ut i tryck som på skärmen! (Bortsett från att skärmen är RGB och additiv) ...

 
blue
Vidare till sidan om länkar i dokumentet: goknapp.   7c: Observera inringade mörkblå fältet...

 

Tillbaks till "Originalsidan": blue Till Produktöversikten: artinfo

 

perfektpdf2.html dw written by Stefan Eckardt