Kort historik:
På 50-talet var det skrivbyrå och skrivmaskin Facit som gällde - man skrev på Kores-stenciler. Papper var 75g Munken som kördes i tre olika dupliceringsmaskiner - en med svart, en med rött och en med blått.
På 60-talet hade vi 18 skrivmaskiner elektriska! stående i rad på tryckeriet med olika stilar. Rubrikerna gnuggades upp med bokstäver Letraset-ark.
På 70-talet kom Composer - IBM-maskinen med skrivkulor, man bytte kula och fick olika stilar - Times New Roman och Univers samt nån till - men inte rubriker.
På 80-talet kom revolutionen med fotosättaren. Vi fick rubriker! Och det fanns minne. På 8"-disketter vill säga (hålremsor fanns tidigare). Linotype, AM och Compugraphic hette de ledande märkena.
På 90-talet hade vi "turen" att välja datorn till sättning istället för Agfas stora MCS system. Vi hade Europas 21:a levererade ProSet-system. Och det hände att de fick flyga upp IR-film från filmfabriken i Belgien. Idag är det förstås datorn som gäller.
På 00-talet är det CtF Computer-To-Film som gäller. Visst går det att få det direkt ut till offsetpressen också - CtP, men vi vill ha ett kontrollsteg. Till detta då utskjutning med stans. Borta är reprokameran och filmmontering.
Vi sätter allt för tryck
Korrektur är en mycket viktig del i trycksaksprocessen. Begär alltid korrektur - och läs det noga! Särskilt sista raderna med adress och telefon. Det är Du som kund som ansvarar för att det blir rätt...
Vi skickar alltid över korrektur som vi skriver ut på PostScriptskrivare, som givetvis pratar samma språk som lasersättaren - Rippen - för att minimera alla teckensnittsproblem som förekommer. Och vi rippar då förstås från samma dator som skrev ut korrekturet. Är det flersidiga dokument skickar vi Impostrip-filer med nedladdade teckensnitt - är det rätt på skärmen är det rätt i trycket.