fontsFonter

 

 

Till produktöversikten: artinfo

Webshopen: webshop

Tryck: blackgo

Tryckfärg: red

Papper: vitgo

Efterbehandling: blue

Miljö: greengo

Frakt/Leverans: frakt

Hemsidans start: home

Kontaktsida:icon

 

Allt om teckensnitt ...

Typsnitt (som vi sade förr) är en viktig del för utseendet. I dagligt tal säger "alla" stilar ...


Det finns uppsjö av olika stilar. Varje variant av ett teckensnitt är en font. Vi har hundratals av olika fonter. Stilarna, beroende på utseende, delas upp i olika typer som groteska, antikva osv. När vi valt en stil, är det egentligen en hel familj. T.ex Helvetica består av fet, kursiv, condensed osv. Totalt inom Helvetica-familjen är det kanske 40-50 olika skärningar! För att hålla ordning på alla fonter sorterar datorn dem under sina familjenamn ...

För att undvika teckensnittsproblem ska filen sparas i ett format som skickar med den använda teckensnittet (som eps eller pdf). Tryckarens mardröm är en powerpointfil utan utskrift ....

Använd aldrig "fetknappen"
I de flesta program finns det "snabbknappar" för fet, kursiv osv. Dessa bör inte användas! Välj hellre riktigt stilbyte. Skälet är att t.ex svällning inte fungerar och att man kan få textflöden! Det här med light, regular, fet osv är olika vikter av grundstilen!
(Mer om detta på nästa sida).

Säkrast är det om man programmet kan omforma texten till banor (t.ex Illustrator). Då elimineras teckensnittsproblemen.

groteska

Några vanliga teckensnitt är: Helvetica, Futura, Univers och Gill Sans. Lämpliga till rubriker och faktarutor. Bör användas i negativt tryck. Från "designböckerna" lärde vi oss att de var lämpliga för teknisk och matematisk text...

antikva

Några vanliga teckensnitt är: Times, Garamond och Sabon. Används med fördel i brödtext då de anses lättlästa. Antikvastilar kännetecknas av att de har klackar. Finns här ett antal undertyper som regaler och garamonder. Klackarna på bokstäverna gör det lite lättare att följa raderna. Bör dock inte användas i negativ text (ljus/vit text i mörk/svart platta).

fantasi

Några exempel är: Reporter, Mistral och Tekton. Några är lättlästa och kan användas i brödtexter. Normalt används dessa i rubriker.

scripter

Några exempel är: Nuptial Script, Snell Roundhanded och Caflish Script. Används i huvudsak till inbjudningskort. Svårlästa till mycket svårlästa i mindre grader.

När Du gör ditt original så tänk på att teckensnitten ska med. Är det förstås en vanlig standardstil har vi ju den. Men har Du hittat någon "hip" stil på internet kan det bli problem!

Mer om detta på ... blue

redplus Hjälp/förklaring:

Original:origo

Program: program

Bild: bild

Fonts: fonts

Filer/Media: cd

Attach: attach

E-mail-knapp: icon

blue


Vi har äv

 

banner

fonts.html@k-tryck.se ©K-Tryck AB. dv